Slováci v Srbsku - VojvodineSREMSKA KARLOVCI - KOVAČICA - BÁČSKY PETROVEC - NOVY SAD V prípade záujmu sa môžete informovať v CK, Srbsko

POZÝVAME VÁS NA NÁVŠTEVU “SLOVENSKÝCH OBCÍ“ NA „DOLNEJ ZEMI“, OBOZNÁMIŤ SA S ICH ŽIVOTOM, KULTÚROU, ZVYKMI , PAMIATKAMI A ZAŽIŤ ICH NÁRODNÉ SLÁVNOSTI.

Momentálne nie sú naplánované žiadne termíny

Zájazd si môžete predbežne rezervovať.

Cena: 0,00 EUR

58. Sloveneské národné slávnosti Báčsky Petrovec
100 . výročie prvých Národných slávností Slovákov vo Vojvodine

PROGRAM

1. deň

Odchod z BANSKEJ BYSTRICE, ZVOLENA, DOBREJ NIVY, KRUPINY, ŠIAH v skorých ranných hodinách (Banská Bystrica 04.05 hod., Zvolen 04.30 hod., Krupina 05.00 hod., Šahy 05.50 hod.), cesta cez Maďarsko, hraničný prechod Roszke/Horgoš - tu aj výmena dinárov, do mesta na Dunaji NOVY SAD (centra Vojvodiny a 2. najväčšie mesto Srbska). Predpokladaný príchod po 12.15 hod. Návšteva Petrovaradínskej pevnosti -„Gibraltar na Dunaji“, (cesta z parkoviska autobusu pešo cca 15 min). V areáli s krásnym panoramatickým výhľadom je aj reštaurácia. Nádvoria a vyhliadky zdarma. Možný vstup do podzemia, katakomb (200 Din), alebo mestského múzea (100 Din). Historické domy z 18. a 19. storočia, prehliadka centra mesta - Nám. Slobody, Nám. Svetoz. Miletica, Dunajská ulica, katolícka katedrála Panny Márie na hlavnom námestí, synagóga... . Korzo - obchodná ulica Zmaj Jovova s reštauráciami, Strand, najkrajšia piesková pláž na Dunaji. Cca 18.30 - 19.00 hod. ubytovanie - hotel**** v Novom Sade, 1/2 S+WC+TV. Hotel má reštauráciu, sú aj ďalšie možnosti občerstvenia. Možný príplatok za spoločnú večeru 7 EUR/os.

2. deň

O 7.00 hod. zosilnené raňajky, 8.00 hod. odchod (100 km) do „slovenskej“ obce KOVAČICA, ktorú v r. 1802 založili Slováci prevažne z Modrého Kameňa, žije tu aj najväčšia slovenská komunita 5700 obyvateľov slovenskej národnosti. Stále udržujú folklór, zvyky, nárečie. Majú svoje gymnázium aj základnú školu. Najväčšiu pozornosť púta Galéria insitného umenia - vstup, súkromná Galérie Babka - vstup (propraguje aj vo svete), dom umelca - rezbára Pavla Vereského s insitnými maľbami - vstup, či sedliacke dolniacke domy, Kovačický chrám, pamätný dom Martina Jonáša - najznámejšieho insitného umelca Kovačice. Počas pobytu bude sprevádzať miestny historik, oboznámi so skvôstami ľudovej architektúry a miestnym životom. Možný obed v súkromnej reštaurácii alebo v individuálnej réžii, napríklad blízka reštaurácia Červené víno. Večer návrat do hotela v Novom Sade. Možný príplatok za spoločnú večeru 7 EUR/os.

3. deň

O 7.00 hod. zosilené raňajky, 8.00 hod. odchod do BÁČSKEHO PETROVCA (20 km). Celý deň sa bude niesť v rámci osláv 100. výročia prvých národných slávností Slovákov vo Vojvodine. Stretnutie s predstaviteľmi Miestnej komunity (má do 6000 Slovákov, pôvodne prví prišli z Málinca). V Obci je Gymnázium J. Kollára - oslavy 100-ho výročia, Slovenské vojvodinské divadlo, Múzeum vojvodinských Slovákov, Klub dôchodcov ako aj turistická organizácia, (Škola starých remesiel), najstarší slovenský dom, Galéria Zuzky Medveďovej, prvej slovenskej akademickej maliarky vo Vojvodine. Pozrieme si časť tvorby aj iných umelcov v budove Matice Slovenskej v Srbsku, ... . Mestečko je preslávené aj štipľavou červenou petroveckou klobásou. Účasť na 58. Národných slávnostiach Slovákov v obci Báčsky Petrovac - kultúrne podujatia. O 9.00 hod. slávnostné privítanie hostí v Slov. Nár. vojvodinskom divadle, 10.00 hod. slávnostné zhromaždenie. Osobné voľno na obed (ceny v reštauráciách sú veľmi výhodné, prípadne sa dohodneme na spoločnom obede). O 13.00 hod. otvorenie Jarmoku umenia (Ul.maršala Tita), súťaže (napr. vo varení zajačieho paprikáša a svadobnej kapusty a iné sprievodné programy, folklórne vystúpenia), ... . O 15.00 hod. Dom otvorených dverí s programom v chráme Božom, 15.30 hod. prezentácia kníh slovenských autoriek, 17.30 hod. Stretnutie dolnozemských učiteľov. Večer návrat do hotela v Novom Sade. Možný príplatok za spoločnú večeru 7 EUR/os.

4. deň:
O 7.15 hod. zosilnené raňajky, 8.15 hod. odchod do blízkeho južného regiónu Srem a návšteva jeho kultúrneho a vinárskeho centra SREMSKI KARLOVCI, ktoré patrí k turistickým perlám Srbska. Mesto sa pýši peknými vyhliadkami a vynikajúcimi špecialitami - aromatickým sladším vínom bermet, tradičnou bábovkou kuglov a hruškovicou. Možnosti degustácie (asi 40 vinárstiev). Pozriete si nám. Branka Radičeviča s historickou studňou 4 levov, pravoslávne chrámy, radnicu a iné krásne pamiatky. Osobné voľno na obedňajšie občerstvenie. Cca 13.30 -14.00 hod. odchod na Slovensko (560 km) cez Maďarsko. Návrat - Šahy cca 21.00 hod., Krupina cca 22.00 hod., Zvolen cca 22.30 hod., Banská Bystrica cca 23.00 hod.

Cena zájazdu 0 EUR

Cena zahŕňa:

3 x hotelové ubytovanie v l/2 S+WC+TV – hotel****, 3 x zosilnené raňajky, sprievodcu po trase zájazdu, dopravu luxusným klimatizovaným autobusom Mercedes, poistenie proti úpadku CK

Možné príplatky:

Komplexné cestovné poistenie Union  2,00 EUR /os./deň.

Možné vstupy:

Galerija insit. umenia Kovačica  150 dinárov,  Múzeum Vojvodiny Novy Sad  100 dinárov   osoba pri skupine, Petrovaradínska pevnosť – zvonku zdarma, katakomby 300 dinárov, múzeum mesta a pevnosti 150 dinárov.

 

OBJEDNÁVKA