Slovinské magnety a Taliansky Terstpamiatky, príroda - more, hory, jaskyňa V prípade záujmu sa môžete informovať v CK, Slovinsko

SLOVINSKO – prvý štát bývalej Juhoslávie, ktorý získal v r. 1991 nezávislosť a je zároveň najbohatší. Pre väčšinu turistov bol dosiaľ len tranzitným územím. Hoci rozlohou malá krajina /20 251 km, 2.2 mil. obyvateľov, 8 krajov/, má veľa prírodných krás, tradičný folklór, pohostinnosť a hodnotné historické pamiatky. Krajina je označovaná aj ako „Zelené miesto Európy“, pretože polovicu rozlohy pokrývajú lesy a tiež „Slnečná strana Álp“ vzhľadom na dostatok slnka.

Momentálne nie sú naplánované žiadne termíny

Zájazd si môžete predbežne rezervovať.

Cena: 0,00 EUR

PROGRAM

1. deň:
Odchod v ranných hodinách, Bratislava cca 07.30 hod., cesta nostop Rakúsko, Slovinsko. Cca 13.30 hod. príchod do slovinského mesta MARIBOR. Pešia prehliadka centra mestečka - dominantná františkánska Bazilika Milosrdnej Panny Márie, Námestie Trg (námestie) Slobody kde sa nachádzajú starodávne vínne pivnice - synonymum mesta z r. 1847 v dĺžke 2,5 km – v prípade záujmu možný vstup so špeciálnym sprievodcom, Vinagova klet 3 EUR / os., s degustáciou 5 EUR / os. . Na ploche 20 000 m2 sa tu uchováva 5,5 milióna 1 vína pri teplote 15C a 400 000 fliaš. V prípade záujmu možný Blízky Grajski Trg s mestským zámkom a stĺpom sv. Floriána s kaviarňami a s romantickými úzkymi uličkami so starými meštianskymi domami s kaviarňami a obchodami. Možný vstup do zámku Regionálnym múzeom a historickou lekárňou (cca 50 min.) 4,50 EUR, seniori 3,50 EUR. Na konci Grajskej ulice je Trh Generala Maistra so sochou, parkom a impozant.nou budovou I.Gymnázia. Slovenskou a Gospodskou ulicou prejdete na krásny Slomškov trg (pomenované po biskupovi) - kultúrne centrum mesta (Slovinské národné námestie, Slovinská pošta, Mariborská univerzita a univerzitná knižnica, divadlo, gotická katedrála - Stolnica S.Jána Krstiteľa a gotický stĺp svetla z 13. st. Svetilni steber). Odtiaľ sa vrátite na obchodnú Gospodsku ulicu a na jej konci sa ocitnete na hlavnom námestí Glavni trg s morovým stĺpom P. Márie, starou radnicou Rotovž. Na západnej strane námestia vpravo je židovská ulička s obchodíkmi a starou synagógou. Ak pojdete na západ zase vľavo, prídete k exkluzívnej secesnej budove Kultúrneho centra Národný dom. Od hotela Lent zídete dole k prístavnej časti Lent s nábrežím rieky Drávy a Vodnou vežou. Vpravo na východnej strane od hotela a veže je ďalší unikát mesta, 400 ročná stará lisovňa a pivnica Stara Trta s viničom na budove. Stále sa tu lisuje slávne červené víno Žametna črnina. Možný krátky vstup. Počas prehliadky aj osobné voľno na občerstvenie. Hotelové ubytovanie - periféria Maribor ***1/2 S+WC +TV.

2. deň:
O 7.10 hod. zosilnené raňajky, 8.10 hod. presun do 202 km vzdialených Júlskych Álp /tzv. Karavanky, príchod po 11.00 hod./. Navštívite malebné termálne a klimatické kúpele BLED. Založil ich švajčiarsky lekár Arnold Rikli, čím položil aj základy štýlu wellness. Stredisko je „pýchou“ Slovinska. Z hradného komplexu na 140 m vysokej skale je prekrásny panoramatický výhľad na Bledské jazero a okolitú dedinku. Uprostred jazera je jediný pravý ostrov Slovinska, na ktorom sa nachádza kostol Nanebovzatia P. Márie. Autobusom zájdete na parkovisko Grajska cesta, odtiaľ pešo asi 150 m hore. Cca 11.45 hod. vstup do Bledského stredovekého hradu /asi 60 min./ v ktorom je expozícia z histórie Bledu a jeho osídlenia, zbraní, šperkov…,vstupné 11 EUR. Autobuosm sa Prešern. cestou dostanete späť k Bledskému jazeru a prístavu Mlino. Popoludní cca 14.00 hod. je rezervovaná plavba na ostrov na drevených člnoch pletna, cesta tam 15 - 20 min., pobyt na ostrovčeku s kostolom a jeho vyhliadkovou vežou s hodinami - vstup 6 EUR / os., pri skupine 5,50 EUR, 40 min., cesta späť člnom15 min. Cena za plavbu 12 EUR / os. . Cca 15.40 hod. cesta autobusom spät k pešej promenáde v centre s Casinom. Po pobreží celého jazera sú chodníky aj s fotobodmi - napríklad v tvare veľkého srdca s vyhliadkou na ostrov a kaviarne, kde možno ochutnať miestny špeciálny dezert kremna rezina. Na začiatku pred promenádou blízko hotela Jelovica je neogotický kostol sv. Martina s prekrásne zdobeným vzácnym interiérom. Osobné voľno na občerstvenie. Cesta pešo okolo celého jazera vydláždenným chodníkom však trvá až 2 hodiny. O 18.00 hod. presun na hotelové ubytovanie (70 km) v Ľubľane ***hotel 1/2 S+WC+TV. Večera v individuálnej réžii v blízkej reštaurácii.

3. deň:
Zosilnené raňajky o 7.10 hod., o 8.00 hod. odchod z hotela, prehliadka centra metropoly Slovinska - LJUBLJANY (v preklade Milovaná - 300 tisíc obyvateľov). Historická Emona leží v strede krajiny na rieke Ljubljanici a dominuje jej hrad. O 14.00 hod. začne prehliadka mesta (cca 4,5 H). Z hotela sa cez Zmajski dračí most dostanete do Starého mesta k Mäsiarskemu mostu a na Vodnikov trg s hlavnou kolonádnou tržnicou a barokovou katedrálou sv. Mikuláša. Srdcom mesta je Prešernov trg a blízky trojitý most (Trojmostovje) - unikátna pamiatka architekta Jože Plečnika, ktorý ovplyvnil architektúru mesta. V blízkej Wolfovej ul. na č. 14 a 12 je najznámejšia kaviareň Café zvezda s vynikajúcou zmrzlinou a zákuskami. Oproti je Františkánsky kostol a secesná Miklošičeva ulica s Grand hotelom či červenou maľovanou Cooperative Bank z r. 1921. Vzadu štvrte je mrakodrap Nebotičnik z r. 1933. Vrátite sa späť na Mestni trg s radnicou, mestskou galériou a literárnym domom. Zaujímavý je aj Čevljarski most z ulica r. 1932 a Univerzitná knižnica - pompézne Plečnikove dielo. Cestou späť prídete až k bodu WOW - ideálne miesto na fotenie na Krekovom trgu. Odtiaľ môžete ísť lanovkou za 3 EUR alebo pešo (15 - 20 min.) k dominante mesta Ljubljanski grad, odkiaľ sú krásne vyhliadky na mesto, barokové a rokokové domy, kaviarne. Popoludní presun k známym krapníkovým jaskyniam POSTOJNA JAMA (55 km). O 15.30 hod. vyzdvihnutie vstupeniek s českým audioguide za príplatok 25 EUR. Vstup 16.00 hod. (cca 90 min) Jaskynný systém dlhý 27 km je jeden z najväčších na svete. Prehliadka 5,7 km okruhu, z toho 4 km začne elektrickým vláčikom. V umelých nádržiach sa nachádzajú vzácne živočíchy „tzv. ľudská ryba“ - svetová rarita, či koncertná dvorana. Pešo prekonáte rôzne prevýšenia, aj náhľad do priepasti. Osobné voľno. Z diaľky sa pozriete na blízky Predjamski grad, označovaný za „slovinské orlie hniezdo“. Odtiaľ odchod 18.30 hod. do 59 km vzdialeného prímorského a historického mesta KOPER. Cca 19.30 hod. hotelové ubytovanie *** 1/2 S+WC+TV.

4. deň:
Cca 7.15 hod. zosilnené raňajky, výjazd do talianskeho mesta TRIESTE 20 km. Pamiatky v blízkosti prístavu: na Piazza della Unitá: Palazzo del Governo, burza, Teatro Verdi, Canale Grande, Teatro Romano, Corso Italia, katedrála di San Giusto, … . Podvečer návrat, kratšia prehliadka najdôležitejších pamiatok - zvonku mesta Koper. KOPER - prehliadka centra, ktoré pripomína elegantné kúzlo Benátok. Prétorijský palác, Fontána da Ponte, Rybárske námestie, Titov trg… . Návrat do hotela.

5. deň:
Zosilnené raňajky o 7.15 hod., o 8.10 hod. odchod do blízkeho kúpeľného mesta PORTOROŽ s prístavom (mesto ruží). Kúpanie a pobyt pri mori na pláži. Po 13.00 hod. odchod smer Ľubľana, Maribor, Bratislava (587 km), príchod do 22.00 hod..

Cena zájazdu 0 EUR

Cena zahŕňa:
4 x hotelové *** ubytovanie 1/2 S+WC+TV, 4 x zosilnené raňajky, sprievodcu po trase zájazdu, dopravu luxusným klimatizovaným autobusom Mercedes/Man, poistenie Union proti úpadku CK

Možné príplatky:
komplexné cestovné poistenie Union 2,50 EUR/os/deň,  Pandemic 4 EUR/os/deň (základné+COVID), 1/1 izba 65 EUR / zájazd

Možné vstupy:

MARIBOR:

Vinagova klet - prehlaiadka pivníc so špeciálnym sprievodcom  4 EUR, aj s degustáciou  6 EUR, Mestský zámok v ktororm je Regionálne múzeum s etnografickými zbierkami, starou lekárňou  5,50 EUR / os pri skupine a  4,50 EUR seniori (50 min.)

POSTOJNA JAMA:

24,30 EUR - 27,90 EUR dosp. osoba , 19,40 EUR - 22,30 EUR študenti,  15,80 - 16,70 EUR deti 6-15 r., Predjamski grad  13 - 14,90 EUR

ĽUBĽANA:

lanovka k zámku spiatočný lístok  3 EUR / os. pri skupine nad 15 os.

BLED:

hrad  13 EUR, pri skupine 11 EUR / os., študenti  7,50 - 8,50 EUR, deti do 14 r. 4,50 - 5 EUR, loďky Plenta boat spiatočný lístok od  12 EUR, kostol na ostrove od  6 EUR

TERST:

záhrady zdarma, zámok  12 EUR, študenti 18 - 25 r.  6 EUR, deti do 18 r. zdarma


záhrady zdarma, zámok 12 EUR, študenti 18-25 r.6 EUR, deti do 18r.zdarma

OBJEDNÁVKA